Gilze en Rijen wil een gemeente zijn waar iedereen zich geaccepteerd voelt en volop mee kan doen. Waar je kunt houden van wie je wilt. Sociale acceptatie van verschil in seksuele geaardheid en seks identiteit hoort daarbij. Dat is niet altijd en overal vanzelfsprekend. Daarom biedt de gemeente de mogelijkheid om op Coming Outday, vrijdag 11 oktober 2024, in gesprek te gaan over seksuele- en genderdiversiteit. De bijeenkomst is in De Schakel aan de Kerkstraat 104 in Gilze. Vanaf 15.45 uur kun je binnenlopen en kennismaken. Om 16.00 uur openen we de bijeenkomst.

Luisterend oor bieden
Wethouder Marielle Dormalen: “Gelukkig kunnen veel mensen zichzelf zijn in Gilze en Rijen. Tegelijkertijd zijn er nog altijd mensen die het moeilijk vinden om uit de kast te komen. En zijn er mensen die in hun naaste omgeving niet zichzelf durven of kunnen zijn. Voor hen kan informatie, een gesprek of luisterend oor uitkomst of verlichting bieden. Ook inwoners die meer willen weten over het thema zijn van harte welkom, want onbekend maakt vaak ook onbemind.”

Samen met COC Breda-Tilburg
De bijeenkomst is in De Schakel in Gilze wordt ingeleid door twee vertegenwoordigers van COC Breda-Tilburg. Zij verzorgen ook de gespreksbegeleiding. Het is de bedoeling om de bijeenkomst tussen 17.00 uur en 17.30 uur af te ronden. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

Thema’s toegelicht
Seksuele diversiteit gaat over variatie in het beleven en uiten van seksualiteit. Vaak bedoelen we met de term ‘seksuele diversiteit’ vooral variaties in seksuele oriëntatie zoals homoseksueel, heteroseksueel, biseksueel of queer.
‘Genderdiversiteit’ heeft alles te maken met een verschil tussen de lichamelijke geslachtskenmerken en of je je man, vrouw, man en vrouw of iets er tussenin voelt.

Progressvlag bij het gemeentehuis
Om aandacht te vragen voor Coming Outday hijst de gemeente Gilze en Rijen op vrijdag 11 oktober ook de progressvlag bij het gemeentehuis in Rijen. Deze vlag bevat naast de bekende regenboogkleuren ook zwart, bruin, lichtblauw, lichtroze en wit. Die laatste drie kleuren komen van de transgendervlag, zwart en bruin staan voor zwarte mensen en andere personen van kleur.