Makers van nature tonen hun kunst dit jaar in oktober

Voor het eerst wordt Kunstweek Gilze en Rijen gehouden in oktober. Om precies te zijn van zaterdag 5 tot en met zondag 13 oktober. Het thema dit jaar is ‘Makers van nature’. Het weekprogramma omvat verschillende exposities, een workshop, lezing en het vaste onderdeel: Open Atelierroute.

Deze editie van Kunstweek Gilze en Rijen is een beetje anders de afgelopen jaren. Voor het eerst vindt het evenement plaats in oktober. De organisatie hoopt op beter weer en daarmee meer bezoekers te trekken.

Makers van nature
Dit jaar is het thema ‘Makers van nature’. Dit omdat veel kunstenaars en creatieve makers zich laten inspireren door de natuur. Daarnaast geldt voor alle kunstenaars en creatieve makers dat het willen creëren een natuurlijke kracht van binnenuit is. Velen van hen zeggen dan ook “Ik kan niet-niet creëren” of “Als ik een tijdje geen kunst heb gemaakt, word ik onrustig”.

Kunstproject
Ook dit jaar heeft de werkgroep voor de Kunstweek een kunstproject bedacht waaraan kunstenaars en creatieve inwoners konden deelnemen. Na het jurkenproject in 2022 en vorig jaar het maken van kunst met spullen uit de kringloopwinkel, staat 2024 in het teken van de natuur. De 25 deelnemers aan dit project hebben afgelopen april, tijdens de Kick-off avond een inspiratiekaart uitgekozen met daarop een element uit de natuur.
In de afgelopen maanden hebben zij op basis van zelfgekozen inspiratiekaart een kunstwerk gemaakt. Deze werken worden in de weekenden van 5+6 en 12+13 oktober tussen 12.00 en 17.00 uur getoond in De Steenfabriek te Gilze.

Open Atelierroute
Vast onderdeel is de Open Atelierroute. Dit jaar zijn alle kernen van de gemeente Gilze en Rijen op zondag 13 oktober vertegenwoordigd. Voor het eerst doet Hulten mee met zeven kunstenaars en creatieve makers, die exposeren of hun discipline demonstreren in The Chump.

En er is meer…
Voor de rest van de week staan de volgende activiteiten op het programma:
• 5-12 okt: Expositie FA Rijen in bibliotheek Rijen
• 5-12 okt: Expositie Foto Groep Gilze in CC de Schakel
• 5-6 + 12-13 (+ 22 okt): Expositie Tijdloos in de Maria Magdalenakerk in Rijen
• 9 okt: Workshop ‘Geïnspireerd door Paul Klee van Els Dikmans in Gilze
• 11 okt: Kinderkunstcollege bij Theek 5 in Rijen

Met uitzondering van de workshop op 9 oktober, zijn alle andere activiteiten van het programma gratis te bezoeken. Voor enkelen is vooraf aanmelden gewenst en voor de lezing van FA Rijen met Hans Avontuur en het kindercollege van Theek 5 zelfs noodzakelijk. Meer daarover en andere informatie, zoals de route en exposanten van de Open Atelierroute, is terug te vinden op www.kunstweekgilzerijen.nl. De folder met alle informatie is verkrijgbaar op verschillende openbare locaties, zoals het gemeentehuis, de culturele centra en enkele winkels.

Vrijwilligers
Kunstweek Gilze en Rijen wordt georganiseerd door Stichting Cultuurplaats, het platform voor cultuureducatie en -participatie in de gemeente Gilze en Rijen, in samenwerking met een trouwe groep vrijwilligers, te weten: Rianne Biesheuvel, Patricia Mallens, Sonja van Leijsen en Ank van der Stelt. De werkgroep zoekt voor 2025 en daarna vrijwilligers, bij voorkeur uit Gilze, om de organisatie te versterken en vertegenwoordiging uit elke dorpskern aan boord te hebben. Interesse? Stuur een mailtje naar karien@cultuurplaats.nu