Op donderdag 19 september 2024 vond de ondernemersbijeenkomst plaats die Ondernemersvereniging GRIC en Gemeente Gilze en Rijen jaarlijks organiseren. Dit keer werd de bijeenkomst georganiseerd in CC De Boodschap in Rijen. Meer dan 100 ondernemers uit de ABG Gemeenten (Alphen-Chaam, Baarle Nassau en Gilze en Rijen) verzamelden zich voor een inspirerende avond.

Inspirerende sprekers
De avond begon met een warm welkom door voorzitter Wil Hermens en wethouder Merijn Scheifes die kort terugkeken op het ontstaan van deze bijeenkomst in 2008 en het belang van de samenwerking tussen de gemeente en het bedrijfsleven benadrukten.

Uitreiking Groene Pluim Gilze en Rijen 2024
Bedrijven die serieus werk maken van duurzaam ondernemen krijgen met het winnen van de Groene Pluim erkenning en waardering. Bestuurslid Jeroen de Lange en Groene Pluim winnaar 2023 Cees van Nispen spraken over het belang van deze erkenning. Hierna ontvingen Marton Panis, oprichter en eigenaar van Next Floors en zijn office manager Nathalie Rombouts , de Groene Pluim 2024 uit handen van wethouder Merijn Scheifes. Next Floors kreeg de waardering vanwege hun bijzondere inzet voor duurzaamheid en het slim hergebruiken van afvalplastic.

Hierna was het podium voor de twee gastsprekers: Timo Touwen en Dominique Schreinemachers.

Timo Touwen
Timo Touwen, een expert op het gebied van communicatie, gaf een boeiende presentatie over het belang van effectieve communicatie en hoe je hiermee gedrag kan veranderen. Met jarenlange ervaring als ondernemer en communicatieadviseur legde hij uit hoe duidelijke en strategische communicatie een enorme impact kan hebben op het gedrag van mensen en daardoor het succes van een onderneming. Met voorbeelden uit zijn eigen ervaring wist hij de aanwezigen te inspireren. Hij benadrukte dat communicatie niet alleen intern van belang is – tussen medewerkers en management – maar ook extern, richting klanten en zakenpartners: “In verbinding kan alles “.

Dominique Schreinemachers
De tweede spreker van de avond, Dominique Schreinemachers, heeft een fascinerende en unieke achtergrond. Voordat ze haar opleiding gedragspsychologie afrondde werkte ze als gevechtsvlieger bij Defensie. Haar ervaring in de luchtmacht, waarbij ze samen met haar team zelfs haar neergeschoten helikopter veilig aan de grond wist te zetten, heeft haar waardevolle lessen opgeleverd over leiderschap, teamwerk en veerkracht. Haar verhaal is behoorlijk indrukwekkend. Ze koppelde haar ervaringen bij defensie aan praktische voorbeelden voor de aanwezige ondernemers over hoe je als ondernemer beter kunt presteren door de lessen die zij geleerd heeft bij defensie toe te passen. Lessen zoals snelle besluitvorming en het bouwen van vertrouwen binnen een team. Volgens Dominique is het leiden van een bedrijf in veel opzichten vergelijkbaar met het vliegen van een gevechtsmissie: het vereist focus, een duidelijk doel en het vermogen om onder druk beslissingen te nemen. “Als je mensen op elkaar kunt laten vertrouwen, creëer je een winnende organisatie,” aldus Dominique.

Netwerkmoment en afsluiting
Na de presentaties werd de avond afgesloten tijdens een informele netwerkborrel waarbij ondernemers ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen. Deze gelegenheid werd volop benut, waarbij zowel de thema’s van de sprekers als andere ondernemersthema’s uitgebreid werden besproken. De ondernemersbijeenkomst was een succes en benadrukte opnieuw het belang van samenwerking en delen van kennis tussen ondernemers en de gemeente Gilze en Rijen.