Afgelopen dinsdag heeft de raadscommissie Ruimte gesproken over de realisatie van een fietspad tussen Gilze en Riel. Dit is voor ons een langgekoesterde wens. 

Voortgang afgelopen maanden
Voor het zomerreces is er groen licht gekomen vanuit Goirle. Aan de onze kant van de Rielsebaan is het nog niet gelukt om afspraken te maken met alle grondeigenaren. Het college van B&W heeft daarom voorgesteld om fietssuggestiestroken aan te laten leggen. 

Geluiden van bewoners
In de commissievergadering waren maar liefst vier insprekers en de nodige buurtbewoners. Hiermee wordt alsmaar meer het belang van een veilige fietsverbinding onderstreept. De insprekers benadrukten vanuit hun eigen invalshoek de urgentie om te komen tot een vrij liggend fietspad. 

Maar we snappen dat er ook bezwaren zijn: landbouwgrond is schaars, dus een boer wil dit wellicht niet zomaar verkopen en bij sommige huizen komt het beoogde fietspad vlak langs hun huis. Ook voor die meningen moeten we oog hebben.

Vrij liggend fietspad
Vrijwel alle partijen hebben zich in de commissie uitgesproken niets te voelen voor fietssuggestiestroken en alles in het werk moet worden gesteld om te komen tot een daadwerkelijk veilig vrij liggend fietspad. Desnoods via de weg van onteigening van de grond die nodig is.

Wat vinden wij
Kern ’75 wil al vele jaren een veilige fietsverbinding tussen Gilze en Riel. Wij gaan dan ook voor het hoogst haalbare, een vrij liggend fietspad.

We willen dat de gemeente met de grondeigenaren tot een overeenkomst kan komen, waar alle partijen tevreden over zijn. Als aller-, aller-, allerlaatste optie kan gedwongen onteigening pas aan de orde zijn. Hierbij zijn we ons er bewust van dat die optie jaren gaat duren en geen zekere uitkomst heeft.

Wat gaan we doen
We willen met een gezamenlijke motie in de gemeenteraadsvergadering van 23 september oproepen om acties te ondernemen om een fietspad te realiseren. We roepen de wethouder op om opnieuw aan tafel te gaan met buurtbewoners/grondeigenaren. Daarnaast vragen we om in contact treden met de provincie voor het behoud van toegezegde subsidie. Tenslotte willen we ook dat de juridische mogelijkheden van onteigening worden onderzocht.

William van Trier- Raadslid Kern ’75