Het inspreken geeft meer scherpte in debatten

De eerste commissieweek na de zomervakantie werd druk bezocht. Op maandag één inspreker en op dinsdag zeven insprekers op twee onderwerpen. We hebben niet heel vaak acht insprekers in een week. Insprekers lijken toch wel te dwingen tot kleur bekennen. Dat gebeurde in alle drie de gevallen.

De Kring
Basisschool de Kring is een Jenaplanschool die snel wil uitbreiden omdat er een grote toeloop is van kinderen. De inspreker vindt het van wezenlijk belang dat alle leerlingen op één locatie zitten en ziet het gebruik van lege lokalen elders daarom niet als optie. Hoe lossen we dat op? De voltallige commissie wil eerst het huisvestingsplan voor alle scholen in de gemeente afwachten voordat ze zo’n ingrijpende financiële beslissing neemt. De commissie doet een oproep tot constructief overleg tussen college en alle schoolbesturen.

Fietsverbinding Gilze-Riel
Vier insprekers maken duidelijk dat het fietspad tussen Gilze en Riel er snel moet komen. En dat het een vrijliggend fietspad moet zijn. Elke fractie is het ermee eens. De insprekers hebben ooit gestreden voor hun kinderen maar nu doen ze dat, met onverminderde actiebereidheid, voor hun kleinkinderen. De urgentie speelt al vele jaren. Niet elke omwonende wil grond verkopen voor dat fietspad. De PvdA ziet dan rijbaanversmalling met bord met rode en zwarte pijl als oplossing. Werkt prima snelheidsremmend op deze weg waar asociaal hard gereden wordt.

Carnaval in Rijen
De commissieleden worden op dinsdag 10 september bij het gemeentehuis opgewacht alsof het de elfde van de elfde is. Een wagen, muziek, carnavalsoutfit: alles erop en eraan. Drie insprekers die een bouwhal willen. Vroeger hadden ze de ‘ouwe schuur’ aan de Laagstraat en sindsdien is het een permante zoektocht. Na een kort debat (we waren het snel eens) krijgt de carnavalsvereniging een contactambtenaar toegezegd die mee uitkijkt naar mogelijke onderkomens en ondersteunt bij vergunningskwesties. Subsidie is nog net een brug te ver. Een carnavalsoptocht hoort vanzelfsprekend te blijven.

Ook in de gemeenteraad blijkt dat er niets zo verbindend is als carnaval. Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met de PvdA-fractie: ton.van.gageldonk@pvdagilzerijen.nl 06-22972749.