Op 10 september besprak de raadscommissie Ruimte van de Gemeente Gilze Rijen het nijpende probleem van bouwlocaties voor carnavalsverenigingen in Rijen, naar aanleiding van een brief van de Stichting Rijense Carnavals Fabriek. Al jarenlang kampen carnavalsverenigingen met ruimtegebrek om hun wagens te bouwen of te stallen, vooral door strengere regelgeving en stijgende verzekeringskosten. De nieuwe stichting, die diverse verenigingen vertegenwoordigt, wil samen met de gemeente op zoek naar een duurzame oplossing.

Tijdelijke oplossing voor carnavalsseizoen 2025
Voor het aankomende carnavalsseizoen is er een tijdelijke oplossing gevonden. MIBA Vastgoed stelt belangeloos de oude “Raven Hengelsport” hal aan de Mary Zeldenrustlaan in Rijen ter beschikking. Hoewel deze locatie op termijn wordt gesloopt om plaats te maken voor appartementen, biedt het voor nu een plek voor het bouwen van carnavalswagens. “We zijn dankbaar voor deze tijdelijke locatie, maar voor de lange termijn is dit geen oplossing,” aldus Stijn van Beek, bestuurslid van de Stichting Rijense Carnavals Fabriek. “Per 1 juli 2025 staan we allemaal weer op straat”.

Focus op drie sporen
De stichting werkt aan een oplossing op drie fronten:
1. Korte termijn: Het optimaal benutten van de huidige locatie aan de Mary Zeldenrustlaan en leren van de samenwerking.
2. Middellange termijn: Onderzoek naar tijdelijke bouwwerken, zoals nishutten of steigerconstructies, die ook worden gebruikt voor het Corso in Zundert. Dit vraagt om duidelijkheid vanuit de gemeente in de regelgeving. En eventueel subsidie in de aanschaf van deze constructies.
3. Lange termijn: De wens om een vaste verenigingshal te realiseren in Rijen, niet alleen voor carnavalsverenigingen maar ook voor andere lokale organisaties. Van Beek legt uit: “Carnavalsverenigingen hebben maar zes maanden per jaar een bouwplaats nodig, dus een multifunctionele hal zou ideaal zijn voor diverse maatschappelijke activiteiten.”

Cultureel belang
Het behoud van de carnavalsoptocht in Rijen is essentieel voor de lokale gemeenschap. “Carnaval zorgt voor verbinding tussen jong en oud,” zegt Sebastiaan van Beijsterveldt, voorzitter van de stichting. “Zonder bouwlocaties dreigt een belangrijk stuk van de lokale cultuur verloren te gaan.”
“Na jaren van afbraak zitten we na de corona periode met de huidige verenigingen in een positieve flow, verenigingen werken samen, jonge aanwas komt erbij. Deze vooruitgang moet niet verloren gaan!”
Hoewel er voor dit jaar een tijdelijke oplossing is gevonden, blijft de toekomst onzeker. De stichting hoopt samen met de gemeente tot een structurele oplossing te komen zodat carnaval in Rijen kan blijven bestaan.

De commissievergadering
Twee weken voorafgaand aan de raadscommissievergadering vond er een overleg plaats tussen bestuursleden van de stichting en burgemeester Derk Alssema en wethouder Corné Machielsen. Daar werd aangegeven dat er weinig ruimte is voor subsidies. En werd door Wethouder Machielsen een voorstel gedaan tot tijdelijke constructies. Daar werd gesuggereerd dat Stichting Rijense Carnavals Fabriek hier concrete plannen voor zou moeten maken, waarna de gemeente zouhand kijken hoe andere gemeenten in de omgeving dit aanpakken.

De zaterdag voor de commissievergadering werden alle partijen uitgenodigd om langs te komen op de nieuwe (tijdelijke) hal aan de Mary Zeldenrustlaan. Hier maakten bijna alle partijen gebruik van, om te kijken wat de mogelijkheden zijn in zo’n hal en om al eens een voorgesprek te hebben over de ambities van Stichting Rijense Carnavals Fabriek. Sebastiaan en Stijn van de Stichting vertelde hier aan de aanwezige partijen dat voor hun gevoel de afgelopen jaren “met hagel is geschoten”. Het zoekgebied in mogelijkheden is te groot en regelgeving niet altijd toereikend of aanwezig. De Stichting heeft dus de vraag aan de gemeente om handvatten te bieden zoals onder andere; een vast contact persoon en regelgeving voor tijdelijke hallen. Op deze manier kan de de Rijense Carnavals Fabriek in een kleiner spectrum plannen uitwerken en bij het benaderen van grondeigenaren kunnen bestaande regels en eisen meteen besproken worden.

Voorafgaand aan de commissievergadering zijn commissieleden en publiek ontvangen met carnavalsmuziek, raad van 11, ex-prinsen, veel belangstellende in carnavalskledij en de Jeugdsloep, dit zorgde voor de nodige reuring. Tijdens de vergadering waren er 3 insprekers; als eerste Prinses Marcia d’n Irste, vervolgens voorzitter van de Rijense Carnavals Stichting: Jaap Wolvekamp en daarna Stijn van Beek, secretaris van Stichting Rijense Carnavals Fabriek. Met deze insprekers werd de ingezonden brief extra verduidelijkt.

Corné Machielsen deed tijdens de vergadering de belofte dat er een vast contactpersoon vanuit de gemeente komt voor de stichting, iemand die hen kan helpen in de zoektocht. Wethouder Machielsen gaf aan dat de gemeenteraad zelf gaat over de subsidies. De gemeente gaat ook informatie inwinnen wat betreft regels bij de Gemeenten Breda en Zundert, omdat daar al gewerkt wordt met tijdelijke constructies. Zodat het kan dienen als handvatten voor de zoektocht van de Stichting.
Toch is de stichting na de vergadering niet geheel enthousiast, want concrete hulp kan de gemeente nu niet bieden. “Ik snap dat er zorgen zijn. Dit speelt niet alleen in Rijen, ook in andere kernen”, zegt Corné Machielsen. “Als je iets voor de ene kern doet, kun je bij een andere kern niet achterblijven”, benadrukte hij. Toch zien we in Rijen dat de nood hoog is om met concrete oplossingen te komen.
Het is bij de politieke partijen duidelijk dat het voor ons 5 voor 12 is en dat er nu iets moet gebeuren. Het eerste zaadje is geplant, op naar een goede samenwerking en prachtige creaties in Wringersgat!

Foto 1 Bestuurslid Stijn van Beek spreekt in tijdens de vergadering. (foto Lonneke Vos)
Foto 2 Er was zoveel publiek aanwezig, in carnavals kledij, dat de kantine van het gemeentehuis moest worden gebruikt als uitbereiding van de Raadszaal. (Foto Lonneke Vos)
Foto 3 Een gezellige inloop van de vergadering, onder carnavals tonen en de Jeugdsloep kwam iedereen binnen lopen. (Foto Lonneke Vos)