September 2024 nadert, en dat betekent dat de politieke activiteiten weer van start gaan. We staan aan de vooravond van een belangrijke periode met een cruciaal onderwerp; minder geld vanuit Den Haag.

Ravijnjaar
Zoals eerder gemeld, gaat het Rijk de geldstromen voor alle gemeenten herverdelen, waarbij er minder financiële middelen beschikbaar worden gesteld. Uit de Perspectiefnota 2025 van de gemeente Gilze en Rijen blijkt dat onze gemeente hier significant door geraakt zal worden. Het vooruitzicht voor de komende jaren is een verwacht negatief resultaat van -€1,6 miljoen in 2026, -€3 miljoen in 2027, en -€2,9 miljoen in 2028. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en alle Nederlandse gemeenten hebben hun zorgen hierover al kenbaar gemaakt bij het Rijk. Gemeenten moeten bezuinigingen zoeken op alle terreinen, terwijl ze dezelfde of zelfs meer wettelijke taken moeten blijven uitvoeren voor hun inwoners.

Het is duidelijk dat we scherpe keuzes moeten maken. Om deze keuzes zorgvuldig te overwegen en te bespreken, komt de gemeenteraad op 30 augustus en 7 oktober bijeen om de impact van het ‘ravijnjaar’ nader te bespreken en vervolgens kaders mee te geven aan het college. Inwoners kunnen deze bijeenkomsten live volgen via de livestream op www.gilzerijen.raadsinformatie.nl.

Wat vinden wij
Als Kern ’75 willen we benadrukken dat, ondanks de grote uitdagingen van de komende ‘ravijnjaren’, we positief blijven. We zijn ervan overtuigd dat we samen met de gemeenteraad, het college en onze ambtenaren in staat zijn om deze financiële storm te doorstaan. We zullen de moeilijke keuzes maken die recht doen aan onze prachtige gemeente Gilze en Rijen. Naast deze keuzes hebben we als Kern ’75 met een motie opgeroepen dat ook de Gemeenschappelijke Regelingen (zoals Hart van Brabant, Midpoint, Veiligheidsregio, GGD en Omgevingsdienst) deze scherpe keuzes moeten maken.

Wilt u meepraten over actuele onderwerpen in onze gemeente? Neem dan contact op met een van onze raadsleden of stuur een e-mail naar info@kern75.nl.

Ruud van Iersel
Fractievoorzitter Kern ’75