paper, money

Vooruitzichten zorgelijk door bezuinigingen Rijk

Het college heeft de financiële rapportage over 2023 naar de raad gestuurd. Hierin is te lezen dat de gemeente financieel gezond is. Dat is voor nu wel zo fijn, maar de vooruitzichten zijn zorgelijk. Naar verwachting gaat onze gemeente vanaf 2026 jaarlijks ruim 2 miljoen minder krijgen van het Rijk.

Over 2023 heeft de gemeente een overschot van ruim 2,5 miljoen euro. Dat wordt deels toegevoegd aan de reserves. Echter een groot deel van het overschot (o.a. noodfonds, onderwijs, skatebaan Gilze) wordt nog besteed aan doelen die wel voorzien en begroot waren, maar nog moeten worden afgewerkt of gerealiseerd.

Meer ondersteuning Jeugdzorg
Een overschot betekent dus dat we minder voor de inwoners hebben gedaan dan we ons hadden voorgenomen. In het sociaal domein (het belangrijkste speerpunt van de PvdA) is niettemin meer uitgegeven dan begroot. Toch wrang als we zien dat dit vooral noodzakelijk was door bezuinigingen van het Rijk. Een schrijnend voorbeeld daarvan is de Jeugdzorg, een heel belangrijke doelgroep waaraan de gemeente aanzienlijk meer aan ondersteuning heeft bijgedragen.

Duurzaamheid
Een ander belangrijk punt voor de PvdA is duurzaamheid. Hierop heeft de gemeente afgelopen jaar een bedrag van ruim 2 ton overgehouden. Dat betekent gelukkig niet dat de beoogde en begrote doelen niet worden gehaald. De begrote bedragen worden overgeheveld naar 2024 en de doelen alsnog worden gehaald. Vooral biodiversiteit kan volgens de PvdA wel een impuls gebruiken.

Rijk kort op milieu
In de berichtgeving over het coalitieakkoord valt te lezen dat het komende Kabinet o.a. de lasten voor burgers gaat verminderen door te besparen op milieu. Er wordt niet bij verteld dat dit ten koste gaat van dezelfde burger, omdat er door het Rijk veel minder uitgekeerd wordt aan de gemeenten. Daarnaast gaan onze toekomstige generaties ervoor opdraaien omdat het milieu op zijn beloop wordt gelaten.

Fundamentele keuzes
Bij de begrotingsbehandeling eind dit jaar zullen er lokaal fundamentele keuzes gemaakt moeten worden om onze gemeente ook financieel gezond te houden. Daarbij blijft de PvdA zich inzetten voor het sociaal domein, duurzaamheid en betaalbare woningbouw.
Voor reactie, mail of bel met de PvdA-fractie: ton.van.gageldonk@pvdagilzerijen.nl 06-22972749.