Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Zaterdag 19 oktober komt de delegatie uit Gerolstein naar Gilze en Rijen om samen met ons 80 jaar vrijheid te vieren.Een kranslegging op het oorlogsmonument en enkele projectbezoeken zitten in het programma van dat weekend. Voor de ontvangst, zaterdagochtend, zijn de raadsleden uitgenodigd. Als PvdA zijn we er ook: vrijheid mag nooit als vanzelfsprekend gezien worden.

Op uitnodiging van de projectgroep uit onze gemeente ‘80 jaar Vrijheid Gilze en Rijen’ zijn de burgemeester van Gerolstein en leden van de partnerschapsvereniging aanwezig bij verschillende activiteiten. Precies het feit dat er een partnerschap is met een Duits stadje is zo bijzonder. Duitsland, de agressor van toen, kent ook wonden van de oorlog en ziet ook, net als hier, de vrijheid verdrongen worden door extreem-rechts.

Vrijheid als basis
De politiek van de PvdA heeft vrijheid als basis. Dat gaat dan niet om oorlogen, maar om maatschappelijke onderdrukking en ongelijkheid, die er nog steeds is, maar van vorm is veranderd. De PvdA blijft uitgaan van het idee dat de maatschappij altijd beter kan. De symbolen om vrijheid te vieren zien we ook in de gemeente terug met bijvoorbeeld het hijsen van de roze vlag of de regenboogvlag en in de inzet voor inclusie. Om die reden vragen we aandacht voor de evenementen en activiteiten rondom 80 jaar vrijheid en de komst van mensen uit Gerolstein.

Vrijheid voor iedereen
Herinnering aan WO II mag niet vervallen tot een tekstueel fragment uit de les van een leraar. Hier hoort herbeleving bij, zodat berichten uit Israël en Gaza ons raken; de berichten uit Oekraïne of uit Syrië ons raken en daardoor meer zijn dan tekst en taal alleen. De PvdA roept alle inwoners van Gilze en Rijen op om de evenementen rondom 80 jaar vrijheid te bezoeken en vandaar uit de hoop op vrijheid van anderen te voelen. Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met de PvdA-fractie: ton.van.gageldonk@pvdagilzerijen.nl 06-22972749.