Op woensdag 9 oktober kwamen diverse beweegaanbieders samen tijdens het eerste Sportcafé in de gemeente Gilze en Rijen, gehouden bij voetbalvereniging Rijen. De avond was een groot succes, met een brede opkomst van sportclubs, bedrijven, scholen, fysiotherapeuten en andere organisaties.

Na een hartelijk welkom door Bernhard van der Zwet (beleidsmedewerker sport, bewegen en gezondheid bij ABG), werd het podium gegeven aan gastspreker Pim Brouwers. Pim, die is opgegroeid in Rijen en een bekend gezicht is in de gemeente, deelde zijn inspirerende levensverhaal. Ondanks zijn fysieke beperking heeft hij dankzij doorzettingsvermogen indrukwekkende successen behaald. Een bijzondere toevoeging aan de avond was de aanwezigheid van zijn voormalige basisschooljuf en begeleidend fysiotherapeut, wat het verhaal nog persoonlijker maakte en voor extra verbondenheid zorgde.

Bernhard gaf vervolgens een toelichting op het sportakkoord en de zes hoofdthema’s:
1. Vitale sportaanbieders: Hoe blijven verenigingen toekomstbestendig en aantrekkelijk?
2. Vaardig in bewegen: Het verbeteren van bewegingsvaardigheden bij kinderen.
3. Sociaal veilige sport: Een omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn.
4. Inclusie en diversiteit: Sport voor iedereen, ongeacht achtergrond of beperking.
5. Ruimte voor sport en bewegen: Optimaal gebruik van beschikbare ruimtes.
6. Maatschappelijke waarde van topsport: De positieve impact van topsport op de gemeenschap.

Tijdens interactieve tafelsessies gingen deelnemers in gesprek over deze thema’s, deelden zij ervaringen en knelpunten, en werd waardevolle input opgehaald voor het kernteam, dat de voortgang van het sportakkoord in de gemeente zal begeleiden.

De avond werd feestelijk afgesloten door wethouder Corné Machielsen, die de winnaars van de cheques bekendmaakte: BC Bever en Kinderdagverblijf Spetters. Zij ontvingen een Taakie- en sportpakket ter waarde van 500 euro.

Het Sportcafé was een waardevolle bijeenkomst, vol inspiratie en samenwerking. We kijken ernaar uit om ook andere beweegaanbieders te ontmoeten bij de volgende editie, en samen verder te werken aan een sportieve en gezonde gemeente!
Hartelijke groeten,
Het kernteam Gilze-Rijen