Vanaf 2026 bezuinigingen door minder inkomsten van het rijk

Deze en komende maand legt de gemeenteraad een basis voor de toekomst van Gilze en Rijen. Dat er fors bezuinigd moet worden na 2026 daarover heeft al menig fractie geschreven. Maar de komende maanden gaan bepalen waar de besparingen vallen. Voor extra inkomsten zorgen kan natuurlijk ook. Maar dat komt dan ook van de inwoners. Of je nu bezuinigt of extra belast: het raakt de inwoners altijd.

De PvdA kiest uiteraard voor een sterke en sociale samenleving. Maar dat houdt meer in dan ruim baan geven aan sociale voorzieningen als WMO, armoedebeleid en ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen.

Sociale samenleving
Zo levert bijvoorbeeld het besparen op veiligheid, zoals handhaving en toezicht (boa’s) geld op. Maar dat betekent volgens de PvdA dat dat eerder resulteert in een asociale dan een sociale samenleving. Met als uitganspunt een sociale samenleving wordt het voor de PvdA balanceren, waarbij het verhogen van belastingen en het handhaven van sociale voorzieningen slechts een deel is van het te vinden evenwicht.

Fracties nader tot elkaar
Voor de andere fracties zal dat niet anders zijn. Dat is in de politiek dan weer mooi. Omdat het opnieuw rangschikken van inkomsten en uitgaven verder reikt dan deze coalitieperiode zullen alle fracties met elkaar moeten zoeken naar een evenwicht waar ze zich allemaal in kunnen vinden.

Toegankelijk en betaalbaar
Elke vier jaar een flinke draai maken, en het terugschroeven van een jaar tevoren genomen besluiten, levert beslist geen betrouwbare overheid op. En vraagt ook veel dure ambtelijke inzet. De overheid moet betrouwbaar zijn. De PvdA vindt dan ook dat we op lokaal niveau ervoor moeten zorgen dat de overheidsvoorzieningen voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn en blijven. Overigens vond en vindt de PvdA dat landelijk ook altijd al.

Heeft u over dit onderwerp vragen of wilt u wat kwijt: mail of bel met de PvdA-fractie: ton.van.gageldonk@pvdagilzerijen.nl 06-22972749