Waar het Wilhelminaplein nu nog een saai en versteend plein is, verandert het plein in de komende jaren in een groen dorpshart. Het plein vormt straks een groen decor voor activiteiten en ontmoeten. Dat laat het definitieve ontwerp zien. Het college vraagt de gemeenteraad het benodigde geld voor de aanleg beschikbaar te stellen. Daarmee kan het ontwerp eind 2025 en begin 2026 aangelegd worden.

Dorpsplein
Wethouder Corné Machielsen is trots op het resultaat: “We hebben samen met inwoners, ondernemers en organisaties gewerkt aan het ontwerp. Veel mensen kwamen naar de bijeenkomsten en gaven waardevolle reacties. Wij danken iedereen die heeft bijgedragen voor hun betrokkenheid en enthousiasme. Dankzij ieders inbreng wordt het straks een echt dorpsplein. ”Samen met inwoners ontstond het idee om midden op het plein een kompassteen toe te voegen. De gemeente bekijkt hoe we dit idee kunnen meenemen bij de uitwerking van het plan”.

Groener en gezelliger
Het ontwerp legt een sterke nadruk op groen en duurzaamheid. Het plein telt veel groen, bomen en bloemperken. Er is gezorgd voor voldoende zitgelegenheid op de randen van de groenvoorzieningen. Deze groene elementen zorgen niet alleen voor een aangename sfeer, maar ook voor een positieve impact op het milieu. “We gaan zoveel mogelijk de bestaande materialen van het huidige plein opnieuw gebruiken”. De vier tegelgedichten, een initiatief van de Rijense kunstenaar Adriaan Seelen, blijven liggen op hun plek op het nieuwe plein.

Weekmarkt en activiteiten
Ook straks is het Wilhelminaplein de thuisbasis voor onze weekmarkt. Daarnaast biedt het vernieuwde plein volop ruimte voor diverse activiteiten. Dat draagt bij aan de levendigheid van het plein.

Uitnodigend voor iedereen
Samen met de werkgroep Inclusie en ervaringsdeskundigen is gekeken hoe we het plein voor iedereen toegankelijk maken. Met studenten van de opleiding coördinator duurzaamheid van Curio in Breda hebben we de regenboogkleuren een plek gegeven in het ontwerp, een wens van de gemeenteraad. De kleuren uit de regenboogvlag worden verwerkt tussen het vlonderpad in het groen op het plein.

Veilig verplaatsen voor iedereen
Bij het ontwerp van het nieuwe dorpsplein is extra aandacht besteed aan de veiligheid van alle weggebruikers. Duidelijk gemarkeerde routes en oversteekplaatsen zorgen ervoor dat voetgangers zich gemakkelijk en veilig kunnen verplaatsen. Daarnaast zijn er verkeersmaatregelen getroffen om de snelheid van auto’s te beperken en rekening te houden met fietser en voetgangers. Zo wordt het plein een veilige en toegankelijke plek voor iedereen.

Vervolg
Het laatste woord is nu aan de gemeenteraad. Op maandagavond 28 oktober bespreekt de gemeenteraad het voorstel.