Gemeenten krijgen vanaf 2026 structureel minder geld van het rijk. Het gaat in het totaal om een bezuiniging van 2,3 miljard euro. Naar aanleiding van het ravijnjaar is er een actiecomité ‘Raden in Verzet’ opgericht dat de bezuinigingen wenst terug te draaien. Vorige week maandag aan de vooravond van Prinsjesdag riepen ze gemeenteraadsleden op om een brandbrief te schrijven naar Tweede Kamerleden. Om zo dit urgente probleem wederom op de kaart te zetten.

Wij hebben ons Brabantse CDA-kamerlid Inge van Dijk opgeroepen om dit te bespreken met onze fractie in de Tweede Kamer. En bij de algemene beschouwingen uit te dragen dat deze bezuiniging op het gemeentefonds onverantwoord is. Het is ingebracht door Henri Bontenbal (fractievoorzitter) bij de algemene beschouwingen. We hopen dat heel veel gemeenteraadsleden deze brief hebben verstuurd naar een Tweede Kamerlid. En dat alle fracties dit grote probleem opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer hebben gezet.

Kernboodschap
De kernboodschap is dat zonder voldoende geld taken niet meer of onvoldoende kunnen worden uitgevoerd door gemeenten. Ook onze gemeente Gilze en Rijen krijgt als de plannen ongewijzigd blijven vanaf 2026 minder geld vanuit het rijk (het gemeentefonds) De afgelopen jaren zijn er veel taken op het bordje van de gemeente gekomen. Bijvoorbeeld de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en jeugdhulp. De toenemende vergrijzing zorgt o.a. voor een toenemende vraag naar huishoudelijke hulp en andere soorten ondersteuning. En dat kost veel geld. Als er vanuit het rijk structureel minder geld komt betekent dat dus dat er op andere gebieden bezuinigd moet worden.

Gevolgen
Op 30 september hoort de gemeenteraad tijdens een raadsinformatieavond aan welke bezuinigingsrichtingen wordt gedacht. Op 7 oktober gaan we daarover met elkaar in debat. Het CDA vindt het onwenselijk dat mensen met een smalle beurs of mensen met een zorgvraag de dupe kunnen worden van deze bezuinigingsronde. Datzelfde geldt voor verenigingen en andere organisaties die draaien op vrijwilligers. Maar linksom of rechtsom zullen er lastige keuzes moeten worden gemaakt. Behalve als het kabinet in Den Haag alsnog tot inzicht komt en de bezuiniging terugdraait.
Contact met onze fractie kan via J.frankemolle@cdagilzerijen.nl