De Rijense carnavalsverenigingen hebben een noodoproep gedaan. Het wordt steeds lastiger om een goede locatie voor de wagenbouwers te vinden. Het komende carnavalsseizoen is het gelukkig goed gekomen. Maar volgend jaar moeten ze opnieuw op zoek. Hoe nu verder?

Bij carnaval hoort een mooie optocht. In het dorp Rijen ofwel Wringersgat is dat vaste prik op de dinsdag. De andere dorpen hebben hun eigen dagen en zo is er in de hele gemeente iets moois te zien. Maar de carnavalsoptocht in Rijen staat onder druk. Met kunst en vliegwerk is het de wagenbouwers de laatste jaren gelukt om onderdak te vinden. Dit jaar hebben ze gelukkig een plek gevonden in de lege hengelsportwinkel naast de Praxis. Maar dit is slechts voor 1 jaar een oplossing. Daarna begint hun zoektocht opnieuw.

Brabants cultureel erfgoed
Om hun brief aan de burgemeester en de wethouder kracht bij te zetten hebben ze ook de hulp van de gemeenteraad ingeroepen. Een mooie manier om ons samen met de andere fracties in te zetten voor het behoud van ons Brabants cultureel erfgoed. Graag ging het CDA in op de uitnodiging om een kijkje te komen nemen op de tijdelijke locatie. We werden gastvrij onthaald onder het genot van een worstenbroodje en koffie. Hoewel het bij carnaval natuurlijk om de leut gaat was de ondertoon van dit bezoekje bloedserieus. Als er geen goede locaties worden gevonden om grotere praalwagens te bouwen dan wordt de optocht noodgedwongen steeds kleiner en kleiner. Toeschouwers zullen dan steeds meer naar andere dorpen en steden trekken.

Wensen en oplossingen
Vorige week is de brief uitgebreid besproken in de commissie ruimte. De drie insprekers herhaalden nog eens hun wensen. Dit alles onder grote support van veel carnavalsvierders.
Onze oproep aan het college is: stel snel een handreiking op zodat de verenigingen weten wat mag en kan op een bepaalde locatie die ze op het oog zouden hebben. Zo hoeven ze hun kostbare tijd en energie alleen nog te steken in kansrijke locaties. Een andere wens van de verenigingen is één contactpersoon bij de gemeente met wie ze snel kunnen schakelen. Het CDA heeft vertrouwen in de samenwerking tussen gemeente en de carnavalsverenigingen. Op naar nog heel veel mooie optochten!

Contact met de CDA-fractie kan via Janet Frankemölle j.frankemolle@cdagilzerijen.nl