Raadslid William van Trier heeft namens Kern’75 schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld naar aanleiding van verontrustende berichten die er zijn over de kwaliteit van de huisvesting van leerlingen en leerkrachten op basisschool de Bolster in Gilze. De situatie kan als nijpend worden bestempeld.

Als Kern ’75 zijn we trots op de basisscholen die in Gilze gevestigd zijn. Bij de compleet vernieuwde Wildschut is inmiddels een leuke speelplaats gerealiseerd en De Bolster is al sinds jaar en dag een begrip in het dorp. Daarnaast is er een basisschool voor AZC kinderen gevestigd op AZC-centrum Prinsenbos. Prima onderwijsvoorzieningen zijn hiermee aanwezig in Gilze.

De afgelopen jaren kent de Bolster een flinke stijging van het aantal leerlingen. Deze groei heeft ervoor gezorgd dat het gebouw zo optimaal mogelijk in gebruik is genomen om de leerlingen en leerkrachten te huisvesten. Dit is ten koste gegaan van andere voorzieningen binnen de school. Door deze groei huurt men al geruime tijd leslokalen bij Cultureel Centrum de Schakel en is een gymzaal in het gebouw omgebouwd tot leslokaal. Ook is men gestart om de personeelskamer om te gaan bouwen naar een leslokaal. De verwachting is dat deze situatie in de toekomst alsmaar nijpender gaat worden door de vele nieuwbouwontwikkelingen die in Gilze op stapel liggen. Momenteel is er 820m2 te kort aan beschikbare (les)ruimte bij de Bolster. Dit blijkt uit een onderzoek wat de gemeente heeft laten uitvoeren. Ook de Wildschut maakt met de komst van de nieuwbouw een gezonde groei door.

De gemeente denkt na over het plaatsen van een unit. Echter is onduidelijk wanneer deze geplaatst gaat worden en op welke locatie. Ook zijn er nog onduidelijkheden of dit gaat om een tijdelijke of structurele oplossing. Mogelijk zijn ook andere (structurele) oplossingen denkbaar.

Als Kern’75 hebben wij aan het college om opheldering gevraagd. Het belang van het bieden van goed onderwijs en het welbevinden van leerlingen en leerkrachten is een belangrijke voorwaarde om zo optimaal mogelijk te presteren als basisschool. De huidige situatie geeft een benauwde situatie zo voor de start van het nieuwe schooljaar 2024/2025.

William van Trier – Raadslid Kern ’75