De gemeente Gilze en Rijen sluit 2023 af met een positief jaarrekeningresultaat. Er is veel in gang gezet. Tegelijkertijd bevat de jaarrekening een behoedzame blik vooruit. Er blijft nu geld over, maar omdat de bijdrage van het Rijk aan gemeenten vanaf 2026 nog altijd sterk terugloopt, is het financiële vooruitzicht onzeker.

In balans blijven
Wethouder Merijn Scheifes (financiën): “Gilze en Rijen is een financieel gezonde gemeente is. De structurele inkomsten en uitgaven zijn in balans. Hoe dat in de komende jaren gaat zijn, is de vraag. Om in balans te blijven, bekijken we richting de begroting 2025 of en zo ja wat voor maatregelen we moeten nemen voor de jaren vanaf 2026.”

Veel in gang gezet
Er is in 2023 veel werk verzet. Zo is gewerkt aan een ontwerp voor een nieuwe inrichting van het Wilhelminaplein in Rijen, stimuleerden we inwoners om de woning te isoleren en te verduurzamen, werkten we aan een ontwerp voor het nieuwe skatepark in Rijen, is het Centrumplan Gilze gerealiseerd, stelden we nieuw inclusiebeleid vast en werkten we met onze partners en inwoners aan de veiligheid in onze gemeente. Vluchtelingen uit Oekraïne boden we tijdelijk onderdak op verschillende plekken in de gemeente. We bouwden een nieuwe sporthal in Rijen en we maakten de achterstand goed in het beheer van ons openbare groen.

Compliment
“Dankzij onze medewerkers in de ABG-organisatie kunnen we werken aan onze dienstverlening en maatschappelijke opgaven. We merken dat we het maximale vragen van de organisatie. De inzet van onze medewerkers verdient een welgemeend compliment.”, aldus wethouder Merijn Scheifes.

Geld opzij zetten
Alhoewel het financiële vooruitzicht om terughoudendheid vraagt, stemt de terugblik op het afgelopen jaar tot meer tevredenheid. Het college stelt de gemeenteraad voor om een deel van het positieve resultaat opzij te zetten als reserve, en een deel te gebruiken voor activiteiten die nog moeten worden afgerond.

Klik op deze link voor het volledige document